Har du nogensinde oplevet, at dit toilet bliver ved med at løbe efter at du har skyllet ud? Ikke kun kan det være irriterende at høre på, men det kan også resultere i unødvendigt højt vandforbrug og højere regninger. Heldigvis er der nogle enkle løsninger, der kan hjælpe med at stoppe problemet med et toilet, der løber.
I dette blogindlæg vil vi give dig nogle tips og tricks til, hvordan du kan løse dette problem.
Hvorfor løber mit toilet?
Der kan være flere årsager til, at et toilet løber. Det kan skyldes en defekt i cisternen eller kummen, for meget kalk i vandet, eller en utæt flapper-ventil. Det kan også være, at vandstanden i cisternen er for høj eller at kæden til spændebåndet er for stram.
Det er vigtigt at finde årsagen til problemet, da det kan føre til unødig vandspild og høje vandregninger.
Dette kan du gøre, hvis dit toilet løber:
1. Luk for vandet til toilettet
Før du begynder at undersøge toilettet, er det en god idé at lukke for vandet først. Dette kan du typisk gøre ved, at lukke for afspærringsventilen/ballofixen som typisk sidder bag toilettet eller i teknikskabet.
2. Pil skylknappen af
Brug en slank skruetrækker til at betjene toilettet. Mens du trykker ned på skylknappen, skal du placere skruetrækkeren på den modsatte side og bruge den til at hjælpe med at løfte knappen op. Fjern plastikskålen efterfølgende.
3. Skru møtrikken under knappen af
Nedenfor møtrikken er der to plastiklåse, også kendt som “vinger”. Flyt disse til siden, så du kan løfte plastikskålen op, og fjern porcelænlåget.
4. Tjek vandtilførslen til dit toilet
Fjern forsigtigt den plastikvippearm, og skub derefter nedad for at trække det lille gule eller blå ventilstempel ud. Ventilstemplet er ansvarlig for vandtilførslen, og der kan være flere problemer forbundet med det, såsom defekter eller kalkaflejringer:
– Den centrale eller bagerste pakning viser tegn på mørning eller har fanget småsten. Disse kan fjernes ved hjælp af fingrene.
– Er ventilstemplet skadet, er du nødt til at skifte den. Denne er relativ nem at skifte, dan den blot skal skubbes ind i det hul, som den gamle sad i.
Sæt vippearmen forsigtig på plads igen.
5. Tjek toilettets bundventil
Hvis problemet med toilettet skyldes bundventilen, så er det nødvendigt at udskifte udløbsventilen.
– Tag en stor skruetrækker. Bank forsigtigt på skruetrækkerens ende af grebet med en hammer. Pas på, det er plastik.
– Brug en stor skruetrækker. Bank forsigtigt på skruetrækkerens greb med en hammer, men vær forsigtig! Den er nemlig lavet af plastik.
– Hiv udløbsventilen op.
6. Tjek bundpakningen
Ofte skyldes et løbende toilet problemer med bundpakningen, som kan være belagt med kalk og blevet mør. Det kan derfor nødvendigt at udskifte den for at løse problemet.
– Vip forsigtigt bundpakningen af ved forsigtigt at hive i den.
– Sæt den nye ventilring (bundpakning) i bundventilen, hvor den gamle har siddet.
– Når du skal genmontere udløbsventilen i toilettet, bør du matche krydset i bunden af cisternen med krydset i stemplet, så den kan fastgøres ordentligt. Når ventilen er på plads, skal den ind i stemplet og derefter vippe op.
7. Sæt porcelænlåget på
Sæt porcelænslåget tilbage på toilettet. Derefter sætter du plastikskålen i igen, og spænder møtrikken så den klikker.
8. Klik skylknappen på
9. Luk op for vandet igen
Du kan nu lukke op for vandet igen, samme sted som du lukkede for det.
Er der nogen måde at forebygge, at toilettet løber?
Ja, der er flere måder at forebygge, at toilettet løber. Først og fremmest er det vigtigt at vedligeholde toilettet regelmæssigt, da kalk og snavs kan bygge sig op og skabe problemer. Det kan gøres ved at bruge en toiletrens eller eddikesyre til at fjerne kalk og snavs fra cisternen og kummen.
Det er også vigtigt at kontrollere, om der er defekter i toilettet, f.eks. en utæt pakning eller en revne i cisternen. Hvis der er, skal disse defekter repareres eller udskiftes hurtigst muligt for at undgå yderligere problemer.
Endelig kan man reducere vandforbruget i toilettet ved at investere i en vandbesparende cisterne eller ved at placere en flaske fyldt med vand i cisternen for at reducere vandmængden ved hver skylning.
Er toilettet løber et almindeligt problem?
Ja, et toilet der løber er et almindeligt problem i mange huse og hjem. Det kan skyldes flere årsager, såsom en defekt flapper i cisternen, kalkaflejringer i kummen eller en generel fejl i toilettet. Udover at være irriterende, kan det også resultere i et unødvendigt højt vandforbrug, hvilket kan påvirke din regning. Derfor er det vigtigt at løse problemet så hurtigt som muligt.
Er uheldet stadig ude? Kontakt ProVVS
Har du gennemgået ovenstående trin, og du stadig oplever problemer med, at dit toilet løber? Så står vi hos ProVVS klar til at hjælpe dig med problemet! Vi er autoriseret VVS og VE installatører i København og omegn, hvor vi tilbyder døgnvagt på vores VVS service.
Så hvis du har brug for professionel og autoriseret hjælp til at løse dit problem med toilettet der løber, skal du ikke tøve med at kontakte os.